A hatékony energiafelhasználás egyik legújabb módja a biomassza kazánok alkalmazása.

Mit nevezünk biomasszának?

Az energiatermelés szempontjából is gazdaságosan hasznosítható szerves terményeket (növényi (fa), élelmiszeripari és mezőgazdasági melléktermékeket) nevezzük biomasszának. Az eltüzelésük során nyert hő pedig megújuló energiának tekinthető.

Hasznosítására viszont, csak az erre kifejlesztett eszközök, az úgynevezett biomassza kazánok alkalmasak.

Azonban az egyes biomassza kazánok között is nagy a különbség, hiszen a különböző tüzelőanyagok más és más kazánfelépítést követelnek meg.

Az alábbi biomassza kazánokat különböztetjük meg:

  • fatüzelésű biomassza kazánok
  • faelgázosító biomassza kazánok
  • apríték biomassza kazánok
  • pellet biomassza kazánok

A biomassza kazánok közül melyiket érdemes választani?

A fa, mint tüzelőanyag nagy számban, könnyen és olcsó elérhető, hamutartalma minimális. Viszont fűtőértékét erősen befolyásolja a nedvesség tartalma, ezért a felhasználás előtt érdemesebb 1-2 évig szárítani. Ha a fát választjuk tüzelő anyagnak, akkor a faelgázosító biomassza kazánok alkalmazását javasoljuk, hiszen a névleges teljesítményen akár 90% feletti hatásfokot kaphatunk. Mindkét megoldás szakaszos üzemű.

A fa után a másik közkedvelt tüzelő, az úgynevezett pellet, mely szárazabb és hatékonyabb tüzelő és már automatizálható. Bár hatékonysága 90 % körül mozog, a minősége sok esetben hanyag. Ezért a pellet biomassza kazánok telepítése előtt érdemes a piacon tájékozódni.

Az apríték is automatizálható, de sokkal nagyobb helyet foglal, azonban az apríték ára sokkal olcsóbb a pelletnél.

Nem tud a biomassza kazánok közül választani?

Kérje kollégáink segítségét! Leendő ügyfeleink számára nem csak ingyenes szaktanácsadást, hanem árajánlatot is biztosítunk, melyek az igények alapján tartalmazzák a szerelés, a beüzemelést és a karbantartást is.