A festék beégető kemencék típusai

A festék beégető kemencék

A festék beégető kemencékAz egyes munkadarabok festés utáni szárítása, valamint a festék beégetése a speciális festék beégető kemencék segítségével történik. Ezeknek azonban számos különböző típusa lehet, amelyet a változó igények és a körülmények jelentős mértékben meghatároznak. Gázos fűtés esetén például direkt és indirekt fűtésű kemencék is gyakran előfordulnak. A kialakítás alapján megkülönböztetjük a kádas rendszerű, és normál alagút rendszerű termékeket egyaránt.

A folyamatos üzemű festék beégető kemencék egy speciális formája az „A” típusú kialakítás. Ilyen esetben a kemence emeletes, a munkadarabok pedig egy felmenő toldaton keresztül jutnak el az aktív szakaszhoz. Ennek alsó része magasabban van, mint a belépő nyílás teteje, ennek köszönhetően a meleg levegő nem áramlik ki a berendezésből. Ez ráadásul a lehető leggazdaságosabb típus, hiszen rengeteg energiát lehet megtakarítani a használatával.

Hogyan működnek a festék beégető kemencék?

A szárításhoz szükséges hőmérsékletet általában egy gázfűtésű léghevítő biztosítja, de a villamos energia is előfordulhat a kisebb teljesítményű berendezések esetén. De ezen kívül a beégetés történhet különböző infra panelek segítségével is. Ezek ráadásul bizonyos esetekben a porbeégető kemencéknél zselésítő szakaszként is szolgálhatnak.

A léghevítő betétventilátora szívja a levegőt a szárító belsejéből. Ezt követően a kemence belsejében található légtechnikai vezetékbe nyomja. A kemencébe minden esetben egy hőfok érzékelő van beépítve, amely hatékonyan és pontosan képes érzékelni az aktuális hőmérsékletet. A speciális hőmérsékletkorlátozó leállítja a fűtést, ha a berendezés eléri az előre beállított értéket. A légáramlás érzékelő szintén képes erre, amennyiben meghibásodást észlel a ventilátor működésében.

A festék beégető kemencék optimális hőmérséklete általában 180 és 220 Celsius fok között mozog. Amennyiben az adott kemence nem folyamatos üzemű, akkor kézi vagy pneumatikus ajtóval van felszerelve. Ez képes megakadályozni a meleg levegő kiáramlását. Folyamatos üzemű termékek esetén ennek érdekében egy légfüggönyt kell beépíteni a be-és kimeneti részeknél.

A festék beégető kemencék a legtöbb esetben az alábbi elemekből állnak:

  • Lemezes, szigetelt felépítmény
  • Léghevítő egység és ventilátor (gáz vagy villany üzemű)
  • Belső légtechnikai rendszer
  • Elszívó légtechnikai rendszer
  • Infra panelek (beégetéshez és zselésítéshez)
  • Szabályozó zsalu
  • Vezérlő szekrény
  • Tartó pódium
  • Kézi vagy pneumatikus ajtók
  • Légfüggöny (folyamatos üzem esetén)

A festék beégető kemencék választása során érdemes szakemberek segítséget kérni a legjobb eredmények elérése érdekében. Amennyiben cégünket választja, biztos lehet benne, hogy az Ön számára is kiváló minőségű szolgáltatást nyújtunk, és a legjobb tudásunk szerint járunk el. Forduljon hozzánk bizalommal!